Om Kaningården

 

Hej!

Vilka är då vi som driver Quvangs kaningård?

 

Den äldsta systerns presentation.
Jag heter Ida Quvang och bor tillsammans med min man Richard och våra söner i den lilla byn Sikfors som ligger mellan Piteå och Älvsbyn. Jag har alltid varit intresserad av djur vilket har format mig som person. Jag jobbar som naturkunskapslärare på Älvsbynsgymnasium.
På sommaren bor kaninerna ute på min gård. Där får de möjligheten att vänja sig vid liv och rörelse, från lekande barn till bilarna som åker förbi.

 

Den yngsta systerns presentation.
Namnet är Lisa. Jag och min familj bor två hus ifrån Ida. Gick på Grans under gymnasietiden och fick lära mig en hel del om lantbruksdjur, smådjur och sällskapsdjur. Har levt med djur hela livet och skulle inte kunna tänka mig att leva utam dem <3
Kaninerna kommer vintertid att bo hos mig, nere i vårat stora rum i källaren. Detta för att underlätta för mig och Ida att ta hand om dem vintertid, samt att de får en möjlighet att anpassa sig till barnens spring och vardagsljud.

 

 

Hur började det hela?

Kaniner? Jo, det började så här:
Ida lärde känna Sandra Nordin, ägare till Savannens Kaningård, i samband med att hon och Richard flyttade ihop. Sandra bad Ida hålla henne sällskap när hon skulle gå och mata sina kaniner, i och med det blev Ida såld. Ida ville verkligen skaffa egna och hösten 2005 fick hon i uppgift att starta ett projektarbete (gick då sista året på Natur på Strömbackaskolan i Piteå).
Det var då som hon kläckte idén, "jag ska starta upp en egen kaningård, forska om kaninens färggenetik och kanske även skriva en ”how to” om sjukdomar för nybörjare". Hennes projektarbetes idé resulterade i att Ida och en kompis; Maria Berggren började med seriös uppfödning hemma hos Ida. I detta ”projektarbete”, som var mer är en hobby än ett skolprojekt tog de mycket hjälp av Sandra och detta har gjort att vi lärde oss ganska mycket om kaniner, speciellt om raserna hermelin och dvärgvädur.

Vi hade till en början ett avelsprojekt med dvärgvädurar i färgen isabella, samt att vi använde oss även av dvärgvädurar i andra färger för att förbättra rastypen och kropparna på isabellorna. Våra första isabellakullar kom i juli 2006. Sedan gav vi oss på dvärgvädurar i färgerna chinchilla och viltgrått, men dessa slutade vi med 2011 då båda blivit småbarnsmammor och inte hade ett driv för kaninerna.

Under åren som gått har vi avlat på följande kaninraser under längre eller kortare perioder; Deilenaar, Dvärgvädur, Hermelin, Lilla Wiener, Sachsengold, Svensk Päls.

Under sommaren 2014 började vi om med kaniner och har aldrig haft så stort driv som nu!

Mycket nöje! MVH Ida och Lisa Quvang